Wat is Bijtelling?
Als u een auto van de zaak rijdt en deze ook gebruikt voor privékilometers, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is het bedrag dat u aan de belastingdienst betaalt als u een zakelijke leaseauto ook privé gebruikt. Rijdt u jaarlijks meer dan 500 kilometer privé, dan moet u bijtelling betalen.
Bijtelling is een vorm van inkomstenbelasting die u aan de belastingdienst betaalt. De hoogte van de bijtelling is voor iedereen anders en hangt af van de cataloguswaarde van de auto, de belastingschijf waarin u zit, het bijtellingspercentage en eventuele eigen bijdrage. Bijtelling kan worden samengevat als 'de fiscale kosten van het privégebruik van de auto'.
Hoe Berekent u de Bijtelling?
De belastingdienst gaat bij het berekenen van de bijtelling uit van de cataloguswaarde en niet de dagwaarde van de auto. Het percentage bijtelling is afhankelijk van het jaar waarin de auto voor het eerst op de weg is toegelaten en ligt voor vijf jaar vast. Het wisselen van eigenaar maakt hierbij niet uit. Als een auto in 2020 in gebruik is genomen, betaalt u tot en met 2024 het bijtellingstarief van 2020. Hieronder vindt u de bijbehorende bijtellingspercentages per jaar en per type auto. Het percentage verschilt namelijk ook nog eens per hoeveel CO2 het voertuig uitstoot.
Wanneer Betaalt u Geen Bijtelling?
Als u minder dan 500 kilometer privé rijdt in uw leaseauto, hoeft u geen bijtelling te betalen. Goed om te weten is dat woon-werkverkeer onder zakelijke ritten valt. De belastingdienst verwacht wel dat u dit kunt aantonen. Wat u dan nodig heeft, is een complete rittenregistratie van de zakelijke en privé ritten. Heeft u hulp nodig met een rittenregistratie? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Ook kunt u een 'verklaring geen privégebruik auto' invullen.
Hierdoor betaalt u geen bijtelling en belasting over het privégebruik van de auto. Alleen werknemers kunnen zo'n verklaring aanvragen; werkgevers en ondernemers kunnen dit niet doen.